Puterea mineralelor esenţiale


Puterea mineralelor esenţiale

Power Mins a fost un supliment foarte popular în gama de produse CaliVita încă de la lansarea sa. Şi nici nu este de mirare, deoarece compoziţia acestui produs de o calitate excelentă oferă o suplimentare zilnică ideală cu minerale.

Se ştie că vitaminele, aminoacizii, antioxidanţii, pro­bio­ticele care ajută la menţinerea sănătăţii florei intestinale sunt indispensabile pentru funcţionarea nor­mală a organismului. Precum vitaminele, şi mineralele sunt componente esenţiale pentru corpul nostru şi, tot ca în cazul vitami­nelor, necesarul de minerale trebuie acoperit din surse externe.
Circa 99,5% din calciul absorbit este depozitat în oase şi în dinţi, iar restul formează o componentă vitală a plasmei sanguine. Participă la procesele de coagulare sanguină, la contracţia musculară (nu doar a muşchilor scheletici, ci şi a celor respiratori şi a miocardului), iar zilnic sunt înlocuite 1.000 mg de calciu.
 Din acest motiv, suplimentarea cu calciu are o importanţă deosebită, fiindcă oasele noastre funcţionează ca un depozit care poate fi „extins” până cel târziu la vârsta de 30 de ani, după care urmează o stare de echilibru şi, inevitabil, reducerea cantităţii de calciu.
 Prin urmare, suplimentarea zilnică suficientă cu calciu nu este importantă doar pentru funcţionarea normală a metabolismului, ci şi pentru protecţia oaselor. Recent, a fost studiat şi rolul pe care calciul îl joacă în obţinerea unui indice de masă corporală normal, iar unele studii clinice demonstrează că acest mineral ajută în curele de slăbire. Pentru multe persoane, acesta face parte din „farmacia” de la domiciliu, fiindcă se poate dovedi de mare ajutor în ameliorarea simptomelor neplăcute din sezonul alergiilor.

Magneziul, ca şi calciul, joacă un rol multiplu în organism. Acesta reprezintă constituentul de bază a sute de enzime, participă la procesele de producere a energiei, precum şi la sinteza proteinelor, contribuie la funcţionarea sănătoasă a sistemului cardiovascular şi a muşchilor. În caz de deficienţă de calciu, pot apărea spasmele musculare şi crampele caracteristice ale gambei (cârcei) din timpul nopţii.

Zincul este un important element antioxidant, este indispensabil în lupta împotriva radicalilor liberi. Participă, de asemenea, şi la funcţionarea sistemului imunitar, stimulând dezvoltarea celulelor imunitare.

Fierul este esenţial în formarea sângelui şi transportul oxi­genului. În caz de deficienţă cronică de fier, sunt produse glo­bu­le roşii nefuncţionale, oxigenarea ţesuturilor poate deveni insu­ficientă şi poate apărea anemia. Conform unei estimări a OMS, anemia afectează cel puţin 10-20% dintre copiii, bătrânii şi feme­ile de pe întregul glob.

Iodul este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute minerale, care joacă un rol esenţial în funcţionarea glandei tiroide. Însă puţini oameni ştiu că unele regiuni ale Europei sunt caracterizate de o deficienţă cel puţin minimă de iod. În consecinţă, trebuie asigurat un aport adecvat de iod, deoarece funcţionarea glandei tiroide afectează metabolismul carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor. Mai puţin cunoscut este faptul că seleniul joacă, de asemenea, un rol important în producţia normală de hormoni tiroizi , care, la rândul lor, sprijină sistemul imunitar.
Datorită rolului pe care îl joacă în cadrul metabolismului, cromul este un component frecvent al produselor ce sprijină reducerea masei corporale. Acesta influenţează metabolismul carbohidraţilor (şi, în consecinţă, şi pe cel al proteinelor şi grăsimilor), iar unele studii au demonstrat că poate atenua şi pofta de carbohidraţi.

Manganul joacă un rol multiplu în organismul uman. Participă la procesele de producere a energiei, la metabolismul proteinelor, grăsimilor şi carbohidraţilor, menţine structura sănătoasă a oaselor şi este un antioxidant eficient, sprijinind protecţia celulelor.
Este evident că aceste microelemente participă la nenumărate procese din organism; prin urmare, suplimentarea lor zilnică este extrem de impor­tantă.