Dieta alcalina / acida




      Idealul in dieta sanatoasa este consumarea cat mai multor alimente proaspete si crude posibil. Enzimele din alimentele proaspete si crude fac ca acestea sa se digere corect, dar enzimele sunt distruse prin gatire. Cand acestea lipsesc, corpul nostru trebuie sa le furnizeze din depozitele sale din pancreas si ficat. Conform informatiilor biochimice din prezent, cantitatea de enzime depozitata de corpul nostru este foarte mica. Deci, nu vrem sa le folosim inutil.

     Ca o dieta optima, consumati alimente proaspete si crude in proportie de 75% si 25% mancaruri gatite. Incepeti cu 60% alimente proaspete si crude si 40% alimente gatite. Ramaneti la acest raport 60/ 40% pana cand sunteti siguri ca trupul dumneavoastra s-a adaptat la consumul de mai multe alimente proaspete. Apoi, indreptati-va incet catre raportul mai solicitant de 75/ 25%.

     Alimente cunoscute drept producatoare de mucus (formatoare de aciditate). Reduceti-le sau eliminati-le pe acestea:

– Orice zaharuri, saruri si mancaruri rafinate, prelucrate, imbogatite sau procesate chimic.

– Carne

– Produse lactate

– Grau

– Oua (cu exceptia celor crude sau cu galbenusul moale)

De ce sa reduceti consumul de carne?

     Persoana care consuma carne poate incerca sentimentele nimicitoare ale macelaririi. De asemenea, sunt absorbiti alti hormoni, radicali liberi si cantitati nepotrivit de mari de neurotransmitatori. Acestea au tendinta de a se condensa in creierul nostru si de a afecta talamusul, hipotalamusul si glanda hipofizara si pineala (epifiza). Carnea de azi este plina de chimicale pentru ca animalele sunt hranite cu tot felul de substante artificiale cu scopul de a le ingrasa mai repede pentru a le ucide.

De ce sa reduceti produsele lactate?

     Laptele, in special cel omogenizat, pasteurizat si prelucrat, este formator de mucus, in afara de cel care provine de la sanul mamei pentru anii de pruncie. De asemenea, branza pasteurizata poate fi formatoare de mucus.

De ce sa reduceti ouale?

     Ouale sunt de asemenea, producatoare de mucus (acidifiante). O exceptie care este considerata un aliment nutritiv pentru creier este consumarea galbenusurilor (formatoare de alcalinitate). Lecitina si colesterolul sunt continute de galbenus in cantitati echilibrate si deci, nu creeaza nicio problema sanatatii decat daca sunt fierte tari sau consumate impreuna cu albusul. Gatirea exagerata a galbenusului distruge lecitina si creeaza un produs formator de aciditate. Asa ca, ingerati-le fie crude, oparite, fierte moi sau fierte fara coaja. Nu mancati mai mult de sase pe saptamana. Fiti siguri ca provin de la gaini crescute organic, in libertate.

De ce sa reduceti graul?

     Glutenul formeaza un lipici in intestine si le infunda. Mancati orez, secara, paine de secara.

     Alimentele rafinate, zaharurile si sarurile sunt foarte acidifiante si formatoare de mucus. Evitati-le ! Este accentuata din nou regula consumarii de alimente formatoare de aciditate in proportie de 20%. Drept ghid, mancati pe zi opt din zece alimente formatoare de alcalinitate.

Pepeni

     Este recomandat sa mancati numai pepeni (foarte alcalinizanti) cu cel putin 20 de minute inainte de orice alt aliment. Acestia se digera repede. Daca sunt tinuti in stomac de alte alimente se descompun rapid si fermenteaza.

Fructe si legume

     Nu amestecati fructe si legume (moderat acidifiante) in timpul aceleasi mese. Fructele proaspete sunt digerate rapid in intestinul subtire (75-90 de minute), in timp ce anumite legume au nevoie de pana la trei ore.

Fructe si fainoase

     Fructele nu se combina cu fainoasele. Daca asociati fructe dulci precum smochinele, stafide, banane, curmale sau prune cu fainoase precum painea, ele vor fermenta in stomac (moderat formatoare de aciditate). Acest lucru se petrece pentru ca gura nu secreta ptialina (o enzima salivara formatoare de alcalinitate) cand zaharul este prezent. Asta inseamna ca digerarea fainoaselor nu se petrece in gura, asa ca fainoasele intarzie zaharurile si /sau fructele dulci in stomac producandu-se fermentarea. Exemple sunt paini cu stafide, curmale si prune.

     O exceptie de a nu combina fructe cu fainoase este aceea a citricelor si a painii integrate facute in casa. Daca este facuta aceasta asociere, niciun aliment, bautura sau condiment nu trebuie sa fie consumat in acelasi timp. A fost folosit de catre Louis Kuhne in anii 1800 pentru a ajuta la vindecarea mai multor afectiuni. Mai tarziu, a fost mentionata de Edgar Cayce drept usor alcalizanta si recomandata pentru anumiti indivizi in programele lor de vindecare.

Fainoase si legume

     Fainoasele se digera in gura prin actiunea ptialinei, o enzima din saliva noastra, combinandu-se excelent cu legume (moderat alcalizante). Mancati alimente fainoase, precum orez sau cartofi, cu legume (moderat formatoare de alcalinitate) precum brocoli, morcovi si ceapa in aburi, sau consumati paine si salata. De asemenea, evitati mai mult de doua alimente fainoase, precum cartofi si orez, in timpul aceleasi mese.

Fainoase si proteine

     Fainoasele nu se combina bine cu proteinele (foarte acidifiante) precum carne si paine sau carne si cartofi. Cand proteinele incep sa se digere, acidul clorhidric este secretat in stomac pentru a ajuta digestia. Amidonul neutralizeaza acidul clorhidric, astfel ca digestia proteinelor incetineste considerabil. Rezultatul este un proces numit putrefactie (foarte acidifiant). Acest lucru produce un mediu propice pentru toxine si boli, pentru ca aceste fainoase si proteine stau in stomac si in intestine si nu sunt digerate corespunzator.

     Mancati doar un aliment bogat in proteine in timpul unei mese. Motivul este ca daca sunt mancate impreuna doua alimente bogate in proteine precum carne si lapte, cantitatea de secretii digestive pentru lapte pot opri procesul de digestie pentru carne. Atunci ambele proteine ar fi digerate incomplet (foarte acidifiante).

     Proteinele grele (carnuri) combinate cu non-fainoase, legume suculente sunt doar putin formatoare de aciditate doar daca numai 1 din 10 este format din legume. Atunci se va produce o reactie usor alcalinizanta. Grasimea din carne incetineste activitatea secretiilor digestive cu pana la 50%. Grasimea izoleaza, de asemenea, particulele de alimente cu un scut protector de grasime pentru ca nici acestea sa nu fie digerate. Pentru a contracara acest efect, mancati din plin legume verzi, proaspete si crude alaturi de ele.

     Nu mancati carne sau peste cu fainoase precum painea (foarte acidifianta). De asemenea, evitati mai mult de doua alimenta bogate in proteine, precum friptura si homar sau carne de vitel si de pui in timpul aceleasi mese.

     Proteinele usoare, precum branza de vaci si iaurt, se asociaza bine cu fructe (putin alcalinizante). Alte proteine usoare precum nuci si tofu se combina bine cu legume non-fainoase (putin alcalinizante). Daca doar 1 din 10 din masa dumneavoastra este reprezentata de proteine si restul de 9 din 10 de legume, atunci va avea loc o reactie moderat alcalizanta. Fasolea in amestec cu grane formeaza o proteina usoara completa (putin acidifianta).

Laptele

     Enzimele pepsina si renina coaguleaza laptele in stomac. Acest lucru creeaza unele probleme, pentru ca celelalte alimente pe care le puteti manca alaturi de lapte, precum grane, cereale sau fainoase, pot impiedica procesul de digerare. Particulele de lapte coagulat se leaga de alte alimente si le izoleaza de sucurile gastrice necesare prin imixtiune. Acest lucru face ca intreaga compozitie sa putrezeasca (formatoare de aciditate).

Sursa: Dieta alcalina; autor Theodore A. Baroody